Valikko Sulje

”MABCO on tuonut yritykseemme hyväksi todettuja toimintamalleja”

”Aloitimme toukokuussa 2018 MABCOn kanssa laajan tuotannon redesign -projektin. Sen tarkoituksena on kehittää uusia toimintamalleja ja viedä eteenpäin Makulakun tuotantoa.”

”Olemme parhaillaan keskellä voimakasta kasvua. Olemme investoineet useiden miljoonien eurojen arvosta uuteen tuotanto- ja pakkauslinjaan, joka tuplaa tehtaan tuotantokapasiteetin. Lisäksi asiakaskunta laajenee, ja uusilla asiakkailla on toisentyyppisiä vaatimuksia. Aikaisemmin valtaosa tuotannosta oli metrilakuja ja irtotuotteita, mutta nyt valmistamme enemmän ja enemmän brändättyjä ja kuluttajapakattuja lakuja suoraan vähittäiskaupalle. Erityisesti vienti on kasvussa.”

”Kasvusta ja uusista asiakkuuksista seuraa haasteita toiminnalle. Päivittäistavarakaupan vaatimukset toimituksille ja toiminnalle ovat erilaisia kuin teollisuudessa. Esimerkiksi tuotteet toimitetaan suoraan varastosta eikä valmisteta vasta tilaukselle. Varasto-ohjattuja tuotteita on paljon aiempaa enemmän.”

”Kehitysprojekti MABCOn kanssa on meneillään. Ensimmäinen vaihe saadaan päätökseen vuoden
2018 loppuun mennessä, mutta kehittäminenhän sinänsä ei koskaan lopu.”

”Olemme olleet tähän mennessä kovin tyytyväisiä MABCOn toimintaan. Koska kyseessä on näinkin laaja projekti, on haaste pitää oman organisaation sisällä ryhtiä, niin etteivät päivittäiset asiat aja kehitysprojektin yli. Monestihan isot hankkeet tuppaavat venymään ja niistä voi kadota tavoitteellisuus. Kun projektin läpivientiin on olemassa selkeä toimintatapa ja ulkopuolinen hallinnointi, projekti pysyy aikataulussa ja tavoitteiden saavuttaminen varmistuu.”

”On myös hyvä saada tällaiseen vielä pieneen yritykseen MABCOn näkemys ja osaaminen isojen yritysten toimintamalleista, jotka on monta kertaa hyväksi todettu.

”Projektin aluksi pidimme MABCOn ja Makulakun avainhenkilöiden kanssa kick-off -palaverin. Siinä määriteltiin taustat ja nykytilanne. Sen jälkeen avainhenkilöt lähtivät viemään määriteltyjä kokonaisuuksia eteenpäin. Seurantapalaveri on kerran kuukaudessa. Niissä katsotaan, missä mennään ja päätetään seuraavista vaiheista. Koko ajan tulee eteen yksittäisiä parannuskohteita.”

Jorma Alanen
Varatoimitusjohtaja
Makulaku Lakritsa Oy

Makulaku on kehittänyt lakritsituotteita vuodesta 1994. Lakuosaaminen ja tuotekehitys ovat Makulakun vahvuuksia. Vuonna 1997 Makulaku toi kansainvälisille markkinoille ensimmäisenä mustan luomulakun. Vuonna 2011 lanseerattiin luomutäytelakujen sarja. Porvoossa sijaitseva lakritsitehdas on ympäristöystävällinen. Tehtaan lämmitykseen käytetään maalämpöä. Käytössä on sertifioitu FSSC
22000 elintarviketurvallisuusjärjestelmä. Tuotanto on myös luomusertifioitu. Makulaku Lakritsa kuuluu Makua Foods Oy konserniin.