Valikko Sulje

Teknologiateollisuus irtautuu valtakunnallisista työehtosopimuksista

Teknologiateollisuus on ilmoittanut irtautuvansa valtakunnallisista työehtosopimuksista ja tavoitteekseen on asetettu paikallisen sopimisen lisääminen. Samalla on perustettu uusi yhdistys Teknologiateollisuuden työnantajat vastaamaan liiton sopimista työehtosopimuksista jatkossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Teknologiateollisuus ei enää jatkossa neuvottele valtakunnallisista työehtosopimuksista, mutta uusi yhdistys voi niistä neuvotella. Yritysten, jotka haluavat jatkossa olla mukana valtakunnallisissa sopimuksissa, on liityttävä uuden yhdistyksen jäseniksi.

”Suomen Yrittäjien Työelämägallupin mukaan 63 prosenttia työntekijöistä haluaa, että työpaikoilla voisi sopia työehdoista, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä haluavat.
– Tällä päätöksellä haetaan lisää joustavuutta suomalaiseen järjestelmään ja aitoja vaihtoehtoja yrityksille. Tämä on laukaus uudelle kehitysvaiheelle. Toivomme, että samalla kun olemme haastaneet itsemme uudistumaan, haastamme muutkin, jotka ovat tässä mukana, jotta Suomi menestyisi maailmalla, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Päätöksen myötä Teknologiateollisuus suosittelee, että sen jäsenyritykset lisäisivät henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ottamalla henkilöstön edusta-jan mukaan yrityksen päätöksentekoon yrityksen toimintaan sopivalla tavalla. Suositus
koskee vähintään 50 henkilöä työllistäviä teknologiayrityksiä.

Räätälöidyt yrityskohtaiset ratkaisut ovat välttämättömiä tulevaisuudessa, jotta yritykset voivat työllistää ja menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia haetaan osittain myös koronakurimuksen takia.
Hirvola rohkaisee yrityksiä käymään rakentavaa keskustelua henkilöstön ja luottamusmiesten kanssa.”

Lähde: https://www.yrittajat.fi/uutiset/646480-teknologiateollisuus-ottaa-valimatkaa-tyoehtosopimuksista-yrittajat-kiittelee#7e62ab4f

Yrityskohtainen työehtoratkaisu

Uusi järjestörakenne mahdollistaa seuraavia vaihtoehtoja työehdoista sopimiseen:

 • Mahdollisuus liittyä uuteen työnantajayhdistykseen ja jatkaa valtakunnallisessa työehtosopimuksessa.
 • Mahdollisuus yrityskohtaisen työehtosopimuksen rakentamiseen
 • Mahdollisuus jatkaa valtakunnallisessa työehtosopimuksessa ja rakentaa kilpailuetua laajentamalla merkittävästi paikallista sopimista.

Auki olevia kysymyksiä

Auki on vielä paljon kysymyksiä, kuten

 • Onko alalla enää jatkossa yleissitovaa työehtosopimusta lainkaan?
 • Miten Teollisuusliitto, Pro, YTN ja muut työntekijäliitot suhtautuvat tilanteeseen?
 • Tehdäänkö yrityskohtaiset työehtosopimukset liittojen, ammattiosastojen vai yrityksen luottamusmiesten kanssa? Tämä selviää myöhemmin.

Tällä hetkellä onkin ennenaikaista ottaa kantaa siihen, mistä kaikesta voidaan sopia paikallisesti ja mitä työehtoihin sidotaan valtakunnan tasolla. Vasta syksyllä 2021 olemme viisaampia tämän asian kanssa.

Yritysten kannattaa olla jo nyt liikkeellä!

Yritysten kannattaa aloittaa jo tässä vaiheessa selvitystyö omasta tahtotilastaan ja miettiä mm. seuraavia asioita:

 • Mitä muutoksia halutaan nykyiseen malliin nähden?
 • Mitä ovat mahdollisuudet ja vaihtoehdot muutosten toteuttamiseen?
 • Mitä muutoksella halutaan saavuttaa:
  • Halutaanko parantaa kilpailuetua?
  • Halutaanko lisätä työvoiman käytön joustavuutta?
  • Halutaanko muuttaa palkkarakenteita paremmin toimintaan sopiviksi?
  • Halutaanko joustavammat työaika- ja matkustussäännöt?

Tämän jälkeen voidaan tehdä päätös, aloitetaanko oman yrityskohtaisen työehtoratkaisun rakentamisen tunnustelut yhdessä luottamusmiesten kanssa tai laajetaanko yhdessä paikallista sopimista.

Mikäli nämä asiat ovat teille ajankohtaisia, niin autamme teitä mielellämme eteenpäin!
Kerromme mielellämme lisää! Otathan meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Voit myös kysyä lisää meiltä:
soittamalla 050 454 5912 (Sami Liiri)
tai sähköpostitse sami.liiri@mabco.fi